Voeding

De voor- en nadelen van Koffie

Koffie drinken: Lekker of zijn de nadelen het laten waard?

De dag starten met een kop koffie of ‘een lekker bakkie pleur’ gaat er bij de meeste Nederlanders wel in. Er worden per dag namelijk zon 5 á 6 koppen koffie gedronken, een populair drankje dus, maar is het wel zo gezond? Lees hier de voordelen en nadelen van koffie.

Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffieplanten en is dus een natuurproduct. Het bevat goede voedingsmiddelen zoals vitamine B, magnesium en kalium. De zaden (het zijn dus eigenlijk geen koffiebonen) worden van de plant geplukt als ze rijp zijn. Vervolgens worden ze ontveld, gedroogd, geroosterd en gemalen. Veel koffiesoorten worden met elkaar gemengd om ontelbare smaken te maken.

Maar de smaak van je kopje koffie is niet alleen afhankelijk van de soort koffieboon. Ook de kwaliteit van de plant, de manier van oogsten, de exportreis en je koffieautomaat hebben hier invloed op.

De voordelen van koffie:

 1. Energie! Van nature komt er in koffie cafeïne voor. Cafeïne is een stofje met een stimulerende werking en is niet per definitie slecht. Zo gaat het vermoeidheid uit de weg, kan je je door cafeïne beter concentreren en je wordt er alert van.
 2. Koffie verlaagt de kans op type 2-diabetes. Volgens onderzoek uit The American Journal of Clinical Nutrition hebben mensen die dagelijks koffiedrinken minder kans om diabetes type 2te krijgen dan mensen die nooit koffie drinken. Koffie vertraagt waarschijnlijk de opname van glucose in je lichaam waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Dit gaat een hoge bloedsuikerspiegel tegen.
 3. Volgens een onderzoek van het Kangbuk Samsung ziekenhuis in Seoul zouden mensen die 3 tot 5 koppen koffie per dag drinken minder kans hebben op hart- en vaatziekten dan de antikoffiedrinkers.

Kortom; het geeft energie, verlaagd de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten komen bij jou niet voor. In mijn beleving ‘fake voordelen’, waarom: lees de nadelen!

De nadelen van koffie:

 1. Cafeïne zorgt voor het stijgen van je bloeddruk, zorgt voor slapeloosheid (ook als je na 12.00 uur geen koffie meer drinkt) en je kunt er nerveus en rusteloos door worden.
 2. Koffie kan leiden tot de aanmaak van meer cortisol in je lichaam. Dit is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat energie die opgeslagen zit in je cellen vrijkomt. Deze energie wordt vervolgens niet gebruikt, maar weer opgeslagen in je lichaam. Dit gebeurt vaak als vet rond je buikstreek.
 3. Koffie (cafeïne) is verslavend. Als je normaal gesproken 4 of meer koppen koffie per dag neemt en daar ineens mee stopt, dan ervaar je ontwenningsverschijnselen. Je lichaam verlangt naar de cafeïne. Dit kan leiden tot hoofdpijn en slechte concentratie.
 4. Koffie kan slechte invloed hebben op je lever. De leverenzymen in je lichaam maken gifstoffen onschadelijk (koffie is een van die gifstoffen). Als je te veel koffie neemt, heeft je lever het steeds drukker met het onschadelijk maken van die gifstoffen, waardoor deze minder goed gaat werken.
 5. Koffie kan leiden tot hoofdpijn. Als je koffie drinkt kunnen je aderen namelijk verstijven. Drink je geen koffie, dan ontspannen ze weer. Dit verstijven en ontspannen leidt tot hoofdpijn. Drink je doordeweeks (bijvoorbeeld op je werk) dus veel koffie en in het weekend een stuk minder, dan kan dat leiden tot hoofdpijn in het weekend.
 6. Koffie is een gifstof (zie punt 4), je lichaam heeft veel energie nodig om dit te verwerken, de energie die koffie levert (zie voordeel punt 1) heeft je lichaam dus direct ook weer nodig om het af te breken. Fake voordeel!
 7. Koffie verlegt je grens. Wij westerse wezens kicken ons met koffie op om de dag ‘aan te kunnen’, hiermee negeren we het signaal dat ons lichaam geeft om rustiger aan te doen. Dag in dag uit walsen we over onze eigen grens heen. Hiermee plegen we roofbouw op ons lijf en komen we steeds verder weg te staan van wat we nodig hebben. Met alle gevolgen van dien: depressie, burn-out, vergeetachtigheid (alzheimer), ontstekingen, gewrichtsaandoeningen etc.
 8. En dan natuurlijk; stink adem, gekleurde tanden, grijze haren, poreuze nagels en gespleten haar punten. Proost op jouw volgende bakkie 😉

Ik ben benieuwd wanneer jij koffie bent gaan drinken en hoe je je eerste bakkie vond? Ik schiet nog in de lach om mijn eigen koffie ontgroening.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *